Екшън

Жанрът екшън филми несъмнено е един от най-харесваните и гледани в световен мащаб. Продукциите от него винаги се отличават със забързаност на действието, динамичен сюжет и изненадващи и непредвидими обрати. Във филми с елемент на екшън редовно се снимат прочути актьори като Брус Уилис, Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм. Всяка година от жанра излизат нови предложения, които почитателите му очакват с жив интерес. Те могат предварително да получат информация за даден филм благодарение на публикуваните в сайтовете за онлайн филми трейлъри. Това са няколко минутни клипчета, по време на които се представя основната сюжетна линия. Също така трейлърите дават информация за актьорския състав и създаделите на филма. Екшъните винаги предразполагат към интерес, което до голяма степен се дължи на сюжетите. В такива филми масовите престрелки и ръкопашния бой са характерно явление, а точно на такава сюжетна линия са почитатели много хора. Освен вече споменатите актьори, други известни имена са тези на Чък Норис и Стивън Сегал.

   В екшън филми винаги се разказва за различни неща, но в основата им обикновено стои един или още няколко главни герои. Често единакът е принуден да спаси много хора от опасни престъпници, разчитайки единствено на собствените си възможности. Те включват не само бързи реакции и умения в ръкопашен бой с повече души, но така също и отлично боравене с различни оръжия. Екшъните се характеризират с това, че до самия си край държат в напрежение зрителите и често завършват изненадващо. Главният виновник за проблемите се оказва най-неподозирания персонаж и по този начин вълнението на аудиторията и положителните отзиви се засилват. Ежегодно много от филмите в този жанр са номинирани за награди, включително и Оскар. За създаването на даден екшън сценаристи и режисьори често прибягват до употребата на визуални и други ефекти, с които да спомогнат за това продукцията да стане още по-атрактивна. Освен споменатите вече сюжети, екшъните могат да предложат и други интересни сценарии. Често например главната героиня е жена, която майсторски успява да се справи с доказани опасни престъпници. Какъвто и да бъде сюжетът на екшъна, той винаги държи в напрежение до неговия финал.

   Екшън филми е жанр, който едва ли има нужда от сериозно представяне. Много хора по света са почитатели на жанра, като при това са на различни възрасти. Дори и голяма част от децата редовно гледат екшъни с участието на любимите си актьори като Долф Лундгрен или Арнолд Шварценегер. Филмите от жанра екшън се отличават преди всичко със своята динамичност и напрегнати моменти, които държат постоянно пред напрежение многобройната аудитория. Често сюжетите са толкова заплетени, че нещата се изясняват в самия край на продукцията. В наши дни благодарение на крупните отпускани суми за създаването на екшъни, почти винаги се получават филми с отлични сюжет и качество. За почитателите на ръкопашния бой и стрелбата тези филми са идеален начин за прекарване на свободното време. В продължение на час и половина или два главните герои се борят с лошите, които обикновено са убийци или терористи. Обичайният край на такива филми се състои с тяхното залавяне, както и спасяването на всички застрашени хора.