Фентъзи

Жанрът фантастични филми със сигурност има огромен брой почитатели по целия свят. Това се дължи преди всичко на погледа, който създателите на тези продукции се осмеляват да хвърлят към далечното бъдеще. Много са филмите и сериалите от жанра, оставили трайна следа в историята на киното. Междузвездни войни с Харисън Форд е само едно от хитовите заглавия, станало завинаги любимо на зрителите. Сюжетът на филмите от жанра фантастика обикновено се въртят около битки между различни планети. Поредицата Трансформърс стана изключително популярна в наши дни, като много скоро излезе и четвъртият епизод от поредицата. Аватар пък е игрален филм, който също спечели сърцата на почитателите на фантастиката. В тези филми по традиция се набляга на ефектите, което прави продукциите ефективни и зрелищни. Битките с космически кораби и оръжия са неделима част от сюжетните линии. Също така често именно пришълците от други планети са добрите същества, искащи единствено мир с хората. Последните обаче не желаят такъв, в резултат на което започва война за надмощие.

    Много фантастични филми са създадени по романите на световно известни писатели. Типичен пример е Капитан Немо, написан от великия Жул Верн. Във филмите от този жанр на зрителите се предлага един различен поглед към предстоящото бъдеще, в който Земята е управлявана от автоматизирани и мощни роботи. Много от тях са изработени единствено с цел завоюване на територии. Макар и твърде далечно, бъдещето във филмите често се преплита със сегашната действителност. В него обитателите на планетата често са раздирани от противоречия и дилеми, твърде присъщи и в наши дни. Това прекрасно съчетаване на съвременните проблеми в бъдещата далечна епоха прави фантастичните филми изключително интересни и атрактивни за техните почитатели. Освен космически кораби и битки, фантастичните филми могат да разказват и за други неща. Понякога на земята идват същества от друга планета, но съвсем не с лоши намерения. Вместо това те трябва да се адаптират възможно най-бързо към новите условия на живот. Макар че сериалът Алф не е фантастичен, главният герой е разбило се в гаража на семейство Танер извънземно. То трябва да се приспособи към новия живот, което е причина за безброй комични и забавни преживявания.

     Във фантастични филми участват известни актьори, използвани за озвучаване на роботите и другите същества. Също така във филмите пришълците от другия свят често са полу-роботи и полу-хора, в резултат на което често не остават безразлични към проблемите на жителите на земята. Фантастиката е жанр, изключително богат на разнообразни сюжети за филмите. За създаването на такива продукции се изисква голямо въображение и креативност, които не всички сценаристи притежават. За основа на създаването на сюжета сценаристите често прибягват до романи на писатели от същия жанр. Също така на сценаристите на тези филми често не им трябва конкретна случка или преживяване, от което да се зароди идеята за филма. Възможно ли е съжителството на хора и същества от други планети и кой от тях всъщност са по-добри са сред най-честите въпроси, които тези филми поставят пред зрителите. Тези филми съдържат послания, които един ден може да се сбъднат в пълна степен.