All About My Mother / Всичко за майка ми (1999)

Премиера в България: 07.02.2014
Сценарист: Спайк Джоунс
Режисьор: Спайк Джоунс
В ролите: Порша Дублидай, Крис Прат, Хоакин Финикс, Ейми Адамс, Руни Мара, Оливия Уайлд, Катрин Бочър, Кели Сара

Филмът на сценариста и режисьор Спайк Джоунс Тя е толкова сполучлив, че неслучайно получава цели три номинации за Златен глобус. Сред тях са Най-добър филм в комедийния жанр, най-добър сценарий на Джоунс и най-добър актьор. Тази награда е за Хоакин Финикс, който изпълнява главната роля. Сюжетната линия на продукцията запознава зрителите с Града на ангелите Лос Анджелис, само че не в съвремието, а в близкото бъдеще. В него живее един сантиментален и доста объркан човек, който се казва Тиодор. Едновременно с душевното си състояние той си изкарва прехраната по един малко особен начин. Всъщност мъжът пише писма от името на други хора, като въпросните писма са с трогателен и интимен характер. Защо всъщност го прави – има ли някаква основателна причина за това или просто е открил, че така се забавлява и печели пари едновременно? Всъщност нещата не са толкова прости, колкото вероятно изглеждат на пръв поглед.

   Когато приключва дълга и емоционална по своята същност връзка, Тиодор най-ненадейно бива заинтригуван от модерна и нова операционна система. Тя се рекламира като интуитивен и уникален субект, което още повече пробужда интереса на мъжа. Какво ще се случи с него, ако той я има за себе си и въобще има ли намерение да се сдобива с нея? Отговорът на този въпрос е положителен. И така, в живота на Тиодор, под формата на един много ведър и жизнерадостен женски глад се появява Саманта. Всъщност гласът принадлежи на великолепната Скарлет Йохансон, която зрителите познават много добре с участието в различни филми. Проницателност, чувствителност и забавление пък са трите основни неща, с които може да бъде охарактеризирана Саманта. Тя притежава наистина много проницателна душа, което може би ще се окаже в полза за объркания и сантиментален мъж. Постепенно заедно с потребностите и желанията на Тиодор растат и тези на Саманта. Докъде ще доведе това и всъщност до каква степен се задълбочават отношенията между двамата? Тиодор едва ли е предполагал, че един женски глас може да бъде толкова проницателен, забавен и чувствителен едновременно. Това обаче е самата истина и скоро нещата придобиват напълно различен и непредвидим характер.

    Едно приятелство се превръща във взаимна любов и в дълбока привързаност. Филмът представлява изключително забавна и оригинална история за любовта, която се представя през призмата на малко нестандартен сценарист и режисьор Спайк. Той изследва неизменните рискове на най-великото чувство – любовта – в днешния съвременен свят. Едновременно с това обаче Спайк не забравя да проучи и променящата се природа в интимните отношения между мъжа и жената. Заради този оригинален сценарий той неслучайно е номиниран за престижната награда Оскар. Всички, които не са гледали този филм, непременно трябва да го направят. Той дава възможност да се види любовта под един нов и едновременно оригинален начин, на който малко сценаристи и режисьори са способни. Ще настъпи ли за Тиодор време на мирова хармония и спокойствие, след като той постоянно се чувства объркан и несигурен в своето ежедневие? Когато в живота му се появява Саманта – просто глас от операционна система – той открива, че нещата не са толкова песимистични.

Гледай Филма Жанр: Комедия ДрамаГледано: 133

IMDB: 7.7 / 10
All About My Mother / Всичко за майка ми (1999)