The Country Bears / Кънтри мечки (2002) BG AUDIO

Световна премиера: 18.04.2014

Режисьор: Аластер Фотергил, Кийт Шоли

Великолепната документална продукция на тандема Шоли-Фотергил Мечки се развива на фона на спиращата дъха природа на Аляска. Двамата ни отвеждат в света на кафявите мечки, които ние познаваме много по-малко, отколкото си мислим. Всъщност сюжетът се фокусира изцяло върху живота на кафявите мечки, обитаващи планинските райони, и техните малки и новородени мечета. За тези животни трудностите и борбата за оцеляване започват веднага, след като те се пробудят от традиционния си зимен сън. Всеки ден до начало на следващия сън е изпълнен с опасности, които дебнат отвсякъде и застрашават не само живота на големите хищници, но също така и на техните новородени. Веднага щом сънят приключи, те са принудени да напуснат сигурните си скривалища и да се слеят със заобикалящия ги свят. Макар че са огромни и много силни, те също могат да пострадат или да загубят живота си в непрестанната борба за оцеляване, която водят.

   Без съмнение светът извън мечешките пещери е интересен и вълнуващ, но едновременно с това е и изключително опасен. Докато търсят храна, майките са постоянно принудени да наблюдават малките си, които са застрашени от това да бъдат изядени от различни хищници. Ето защо мечките трябва да ловуват на сравнително близко разстояние от новородените, така че да реагират бързо, ако се появи непосредствена опасност за живота им. Освен от хищниците, мечките и техните новородени са постоянно заплашвани и от планинските лавини, които са характерни за района на Аляска. Документалният филм ни запознава с една година от живота на семейство кафяви мечки. То се опитва да отгледа новородените си мечета, но едновременно с това и да ги предпази от опасностите на заобикалящия ги свят. Продукцията определено трябва да се гледа, защото надниква в един свят, по всяка вероятност малко познат на хората. Какви са опасностите за мечките, след като те са хищници и много силни? Могат ли да загубят живота си или да не усетят приближаващата се опасност за новородените? Това са само част от нещата, които стават ясни благодарение на документалния филм Мечки. Въпреки че прекарват част от годината в сън, той рано или късно свършва и тогава започва истинската борба за оцеляване.

   Кафявите мечки от района на Аляска живеят сред природа, която крие много опасности. Планинските лавини, които могат да се изсипят от върховете, са смъртоносни и лесно могат да затрупат хищниците заедно с техните новородени. Ето защо те непрекъснато трябва да мислят за собственото си оцеляване и това на техните деца. Заобиколени от много опасности и непосредствени заплахи, кафявите мечки всеки ден водят упорита и трудна борба за оцеляване. Намирането на храна също се усложнява, особено когато за една плячка се появи и друг конкурент. Как едно семейство кафяви планински мечки се справя с трудностите, които започват след края на зимния сън? Дали ще оцелеят до следващия или именно това е годината, в която може и да не го дочакат? Заедно Шоли и Фотергил ни отвеждат в света на мечките, който е много интересен, вълнуващ и необятен. На фона на красивата природа те разказват увлекателна история.

Гледай Филма Жанр: Приключение Комедия СемеенГледано: 144

IMDB: 4.8 / 10
The Country Bears / Кънтри мечки (2002) BG AUDIO