Акт на убийство | Act of killing

Световна премиера: 31.08.2013

Режисьор: Джошуа Опенхаймър, Аноним, Кристина Син

В ролите: Анвар Конго, Херман Кото, Сямсул Арифин, Ибрахим Синик, Бала Кала

Акт на убийство е един от най-добрите документални филми на всички времена. Категорично доказателство за това са многобройните награди, които продукцията получава през последното десетилетие. Освен че получава и номинация за Оскар, продукцията на Опенхаймър и компания е отличена с наградата за най-добър документален филм на Европейските филмови награди и наградите БАФТА. За какво всъщност става въпрос в този култов документален филм, който зрителите на всяка цена трябва да видят? Режисьорът Джошуа Опенхаймър ни отвежда в един свят, по всяка вероятност прекалено малко познат за повечето зрители. Пред камерата му ние ще имаме възможност да се срещнем с едни от бившите лидери на Отрядите на смъртта в Индонезия. Операторът разговаря с тях индивидуално и ни представя тяхната гледна точка за нещата, които са извършвали в държавата.

    Макар че действията им с пълно основание могат да се определят като чудовищни и жестоки, голяма част от тях продължават да считат себе си за герои. Всъщност Отрядите на смъртта в Индонезия са действали с размах през 60-те години на изминалия вече 20-ти век. Тогава са избити над един милион души, за които се предполага, че са били комунисти или пък са симпатизирали на течението комунизъм. Макар че убийството на толкова много хора е сам по себе си жесток и дори зверски акт, лидерите на тези отряди продължават да се смятат за герои, направили възможно най-доброто за страната. Благодарение на режисьора зрителите имат възможността да видят и чуят тези лидери, които говорят открито за събитията от въпросните години. В документалната му продукция проличава майсторство от класа и неслучайно филмът продължава да получава толкова много награди през последните години. Тези от зрителите, които все още по някаква причина не са гледали филма, на всяка цена трябва да го направят. Те ще се запознаят със събитията в Индонезия такива, каквито са били. Бившите лидери на тези отряди ще споделят своите виждания по отношение на многобройните убийства, които са извършвали в името на страната.

   Няма никакво съмнение, че Акт на убийство грабва вниманието на аудиторията отначало докрай. Само режисьор от класата на Опенхаймър може да пресъздаде събитията по един толкова вълнуващ и неповторим начин. Какво се е случвало в далечната Индонезия в 60-те години на 20-ти век, докато масово по света хората са слушали някои от най-великите рок групи на всички времена. И докато музикантите са покорявали световните сцени, то в други страни са се разигравали кървави и трудно описуеми човешки трагедии. Отрядите на смъртта са безмилостни и без колебание убиват на ден един милион предполагаеми комунисти. Дали все пак някои от лидерите има различна гледна точка за тогавашните събития и не съжалява ли поне малко за стореното? Има ли надежда, че все пак злобата и желанието за убийства могат да напуснат извършителите им и те да започнат да виждат света през други очи? Отговорите на този и още много други въпроси стават ясни от документалната продукция Акт на убийство.

 

           

 

               Още филми: http://onlain-filmi.com/akt-na-ubiystvo