Бог не е мъртъв

Световна премиера: 07.03.2014

Сценарист: Дейвид А.Р. Уайт, Чак Конзелман, Хънтър Денис
Режисьор: Харольд Кронк

В ролите: Дейвид А.Р. Уайт, Дин Кейн, Кевин Сорбо, Шейн Харпър, Марко Хенлиен, Кори Оливър, Андрю Фогел, Уенди Миклович, Триша ЛаФаш

По своята същност продукцията на Кронк Бог не е мъртъв представлява поучителна християнска история за вярата, себеоткриването и опитите на едно младо момче да защити своите религиозни виждания. Много са филмите на подобна тематика, но този определено надминава очакванията и ни въвежда в света на християнската догма. Амбициозният студент Джош Уийтън е в първата си година от колежа и решава да се запише в курса по философия. Той е воден от професор Радисън – известен с твърдостта и безкомпромисните си виждания преподавател. До един момент всичко върви наред, но внезапно нещата се променят. Каква е причината за настъпилите промени и дали те ще се отразят по някакъв начин на Уийтън? Това тепърва ще трябва да види, но не и без да се изгледа филма.

   Радисън отправя към студентите си едновременно странно и дори неморално предизвикателство. Всички могат да получат високите оценки, които очакват. За целта обаче е необходимо да се подпишат под декларация, която той ще им раздаде. Въпросната декларация определено е такава, която студентите виждат за пръв път в живота си. Тя е озаглавена Бог е мъртъв. Ето така за първи път по време на курса Джош ще се окаже изправен пред истинско предизвикателство. Той категорично отказва да подпише нещо, което изобщо не е истина. Нещо повече, той е готов да отстоява твърдо своите виждания, каквото и да му струва това. Как ще реагира на това професор Радисън и няма ли да прибегне до моментално изключване от курса на студента бунтар? Напрежението вече се усеща във въздуха и всички очакват с нетърпение по-нататъшното развитие на събитията. Разбирайки за отказа на Уийтън да подпише декларацията, професорът му поставя ултиматум. Той може да остане във военния от него курс по философи, но само при едно условие. В серия словесни дебати между Радисън и себе си, Джош ще трябва да го убеди относно правотата в своите виждания, че Бог в действителност съществува.

    Ако обаче не се справи със задачата, Уийтън може да си стяга багажа и от другата година да си търси нов курс. Такова предизвикателство  определено е трудно, но Джош не се поколебава да приеме хвърлената ръкавица. До какво ще доведе това – студентът приема предизвикателството, но дали постъпката му се посреща добре от останалите студенти? Скоро Уийтън осъзнава, че поради решението си е на път да загуби приятелството и доверието на останалите си колеги от курса. Серията дебати скоро ще започне и всяка една от двете страни трябва добре да подготви и защити своите аргументи. Как ще се справи студентът, който категорично откаже да подпише подобна провокативна декларация? Защо всъщност Радисън я озаглавява така – дали търси начини да създаде напрежение в курса или просто обича да наблюдава реакциите на хората в подобни моменти? Всичко това ще разберат зрителите, но не и преди да изгледат продукцията, която отправя предизвикателство към всички вярващи и невярващи.

 

Жанр: ДрамаГледано: 160

Бог не е мъртъв