Ден на Труда

Световна премиера: 31.01.2014

Сценарист: Джойс Мейнард

Режисьор: Джейсън Райтмън

В ролите: Брук Смит, Джаки Уивър, Кларк Грег, Тоби Магуайър, Кейт Уинслет, Джош Бролин, Майка Монро

Продуцент: Джойс Мейнард, Джейк Майърс, Уилям Бийсли

Ден на труда е драма, основната сюжетна линия на която се фокусира върху живота на една самотна майка. Времевият период пък са 80-те години на изминалия вече 20-ти век. Адел е майка на момче на 13-годишна възраст, което се казва Хенри. Въпреки че расте без баща, на него не му липсва нищо. Това се дължи на усилията, които майка му непрекъснато полага с цел да му осигури подходящи условия за живот. Създаването на нормална семейна обстановка никога не е лесно, особено когато отговорността се пада само на един родител. Въпреки всичко обаче Хенри води напълно нормален начин на живот и няма от какво да се оплаква.

   Когато обаче Хенри попада на мистериозен мъж на улицата, всичко за семейството започва да се променя. Въпросният мъж моли Хенри за помощ, от която, по всичко изглежда, силно се нуждае. Дали обаче това няма да се окаже повратен момент в живота на момчето и неговата самотна майка? Непознатият не само се държи загадъчно, но също така настоява да остане повече време от първоначално предвиденото. Единственото, което засега знаят Адел и Хенри за него е, че се казва Франк. Кой всъщност е Франк и защо търси помощ така неистово и отчаяно. Ранен ли е в действителност, както твърди, или всъщност разиграва някаква собствена постановка? Това Адел и Хенри ще разберат едва впоследствие, а на първо време те вече са го приютили в дома си. Малко време обаче дели жената и нейния син да научат неизбежната истина. Оказва се, че Франк далеч не е този, за когото се е представил на Хенри. Всъщност той е осъден за убийство и сега се крие от преследващата го полиция и ФБР. Как това ще се отрази на жената и нейния син – ще бъдат ли те заплашени с насилие, ако направят опити да го предадат на властите? Или може би Франк ще започне да се променя? Това са въпроси, чиито отговори ще разберем само след края на филма.

   Ден на труда ни запознава с ежедневието на едно двучленно семейство, което въпреки липсата на мъжка ръка успява да води напълно пълноценен и добър живот. Хенри  е на 13 години – следователно навлиза в един важен етап от живота си. Точно тогава съдбата му отправя предизвикателство. Срещата с непознат и ранен поне привидно мъж поставя началото на поредица от събития, които ще променят живота на момчето и майка му завинаги. Когато се разбира, че въпросният Франк е преследван от властите по обвинение в убийство, двамата определено изпадат в твърде деликатно положение. Основният въпрос е дали Франк ще се прояви като насилник или вместо това ще започне да осъзнава истинската красота и смисъл на живота. За да разберат това, зрителите не бива в никакъв случай да пропускат продукцията на Райтмън, а Кейт Уинслет е само едно от известните имена, повикани от режисьора за създаването на продукцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 

 

Жанр: ДрамаГледано: 80

Ден на Труда