Детски филми

Детски филми е жанр, който със сигурност е най-харесван и гледан от децата. На него обаче симпатизират и голяма част от по-възрастните хора. Причината за това е, че подобни филми им припомнят щастливите детски години. Подобни филми не са винаги анимационни, а имат игрален характер. Техните сюжети разказват за приключенията, в които се забъркват различни на брой деца. Такива филми има създадени както в областта на чуждестранното, също и на българското кино. Едни от най-популярните сценаристи на български детски филми у нас са братя Мормареви. По техен сценарий са правени едни от най-сполучливите филми от жанра като Васко да Гама от село Рупча Задача с много неизвестни. Тези филми се харесват не само от малките деца, но така също от възрастните. Като във всеки един от останалите други жанрове, и при този винаги има качествени и стойностни продукции. Това е основната причина интересът към подобни филми да е винаги актуален и на дневен ред.

     Гледането на детски филми безспорно е добър начин за приятно прекарване на свободното време. Именно този вариант за релаксиране предпочитат много от децата, когато са привършили с училищните си ангажименти. В наши дни да се гледат подобни филми не представлява трудност най-вече поради сайтовете за онлайн филми. В тях могат да се гледат директно филмите, като при това много от тях имат субтитри. Жанрът е достатъчно популярен в световен мащаб, като за това безспорно допринася създаването на качествени филми. Макар и в по-голямата си част забавни и смешни, редица от филмите отправят послания към аудиторията. Те могат да са от различно естество и да носят различен заряд, но важното те да се разберат правилно от зрителите. Филмите за деца в по-голямата си част са анимационни и са с участието на добре познати герои. Ето защо всички те очакват с небивал интерес появата на поредния филм от своя любим жанр. Децата редовно гледат един и същ филм по много пъти, защото им е станал любим и те винаги си припомнят приключенията и забавни моменти на героите. Такива филми могат да се гледат винаги, защото действат отпускащо и разтоварващо.

    За създаването на детски филми сценаристите често се базират на написаните книги със същото като на филма заглавие. Също така обаче голяма част от продукциите не са правени по книга, а са дело на съвместния труд на режисьори и сценаристи. За аудиторията едва ли има голямо значение какво е послужило за сценарий на детския филм. Всичко, което се иска от създателите на филма е той да бъде качествен и забавен и да оправдае в пълна степен зрителските очаквания. Ако това стане, без съмнение отзивите за продукцията ще са положителни и дълго време няма да излизат от съзнанието на зрителите. Дори и детските филми да не са най-популярен и комерсиален жанр, продукциите от него грабват сърцата на малки и големи. Това се отнася и за анимационните филми, независимо че са предназначени предимно за малките деца. В много случаи краят им е разтърсващ и съдържа зрели и мъдри заключения, до които стигат главните герои.