Директен полет

Премиера в България: 28.02.2014

Световна премиера: 27.02.2014

Сценарист: Джон У. Ричардсън, Кристофър Роа

Режисьор: Жауме Колет-Сера

В ролите: Лиам Нийсън, Джон Ейбрахамс, Лайнъс Роуч, Скот Макнейри, Кори Стол, Мишел Докъри, Джулиан Мур, Бар Пали, Ансън Маунт, Нейт Паркър

 

Директен полет с участието на Лиам Нийсън е увлекателен разказ, който е пълен с напрежение и динамика. Добре познатият ни Нийсън от Твърде лично и този път е принуден да се справя сам с възникналата тежка ситуация. Режисьорът на продукцията успява по великолепен начин да си играе на котка и мишка със зрителите, като им предлага множество изненади и неочаквани обрати. Присъствието на основния персонаж, в който се съмняват всички, дори и зрителите, и който подозира всички без зрителите, допринася за интензивността на филма и масово заливащата паника. Това е типично за филмите на Нийсъм, в които той се изправя сам срещу враговете си, за да им даде напълно заслужен урок.

   Испанският режисьор на филма подхвърля на зрителите стръв за вниманието, сред които са реалните улики и неоспоримите факти. Той обаче постепенно ги разбива със строга последователност от събития  и логика. Неспособността на въздушния шериф да разбере кой е неговият противник е допълнителна причина напрежението непрекъснато да се покачва. Нийсън е в ролята на въздушния шериф, който се казва Бил Маркс. По време на презокеански поглед от Ню Йорк до Лондон той получава голям брой текстови съобщения. В тях се настоява авиокомпанията да осигури прехвърлянето на 150 милиона щатски долара по сметката на изпращача. Ако това искане не бъде изпълнено, на всеки 20 минути един от пасажерите ще намира смъртта си. Борбата с вътрешните демони на Бил го е лишила от всякакво желание за героизъм, което иначе е съществена черта от неговата личност. Неговите намерения са просто да си изпълнява задълженията като шериф, макар и в небето те да изглеждат малко странни. Поредния негов работен ден се превръща в тежка и трудна борба с неизвестен противник, който освен исканията си, явно знае как да убива невинни хора в кратки времеви интервали. Докога ще продължава това и ще намери ли шерифът изход от ситуацията.

   В компанията на само неколцина пътници, на които може да се довери, шерифът е принуден да си припомни всеки ден от обучението. Така той ще успее да открие убиецът, който всява паника и смут на борда на презокеанския полет. Животът на стотици пътници виси на косъм високо в небето, докато само един човек може да прекрати тази брутална игра на котка и мишка. Неговото име е Бил Маркс и той неслучайно е станал въздушен шериф. Ако има проблеми за решаване от подобен характер, едва ли някой друг би могъл да се справи по-добре с тях. Така на борда на самолета той е решен на всичко, за да залови убиецът и да разбере какви са мотивите му да иска толкова голяма сума пари, за които безмилостно е готов да жертва животите на всички пътуващи. В този филм Нийсън отново ни демонстрира великолепна игра, а напрежението и динамиката са в големи количества.

 

 

 

 

 

 

Жанр: ТрилърГледано: 793

Директен полет