Хобит

Премиера в България: 13.12.2013

Световна премиера: 13.12.2013
Сценарист: Филипа Бойенс, Гилермо дел Торо, Фран Уолш

Режисьор: Питър Джаксън

В ролите: Ричард Армитаж, Кен Скот, Стивън Хънтър, Люк Евънс, Кен Стот, Силвестър Маккой, Микаел Персбранд, Орландо Блум, Кейт Бланшет, Мартин Фрийман  и др.

Главният герой във филма Хобит Билбо Бегинс бива въвлечен в едно епично пътешествие или по-скоро поход, който цели освобождението на Еребор. Това е изгубеното кралство на джуджетата, които по всяка вероятност вече никога няма да видят земите си свободни. Те от доста дълго време вече са напълно в ръцете на злия и могъщ тиранин Смог. Вълшебникът Гандолф Сивия също се присъединява към Билбо и така двамата се превръщат в основните предводачи на джуджетата. Дали техният спасителен поход ще се окаже успешен или може би Смог напълно е разгадал техните намерения, в резултат на което е подготвен дори и за неочаквани изненади? Това ни предстои да разберем тепърва.

   Всъщност джуджетата имат и още един предводител, така че с него лидерите стават трима. Той е истинска легенда в техния свят – неговото име е Тьорин Дьобщит. Тяхното пътуване минава през местност, известна под името Пущинака. Там, сред коварни земи, които гъмжат от гоблини и орки, от паяци и способни непрекъснато да променят облика си чудовища, главните герои ще трябва да преминат успешно през редица трудни изпитания. Тяхната крайна цел се намира на изток при Самотната планина, но дали ще успеят да я достигнат благополучно или тепърва ще осъзнаят, че предприетият от тях поход е обречен на пълен провал? Джуджетата едва ли са склонни да мислят по този начин, което се отнася и за Билбо и Гандолф Сиия. Преди всичко героите трябва да се измъкнат от тунелите на гоблините, където на Билбо му предстои една изключително важна среща. Тя се оказва решаваща за крайния изход от битката впоследствие. Всъщност кого среща Билбо и защо тази среща се оказва значима и важна? Съществото, което среща Билбо, се нарича Ам-Гъл. Така главният герой се сдобива с изключително ценен пръстен, който се превръща в неговото най-силно оръжие. Оказва се, че той притежава редица ценни и полезни качества.

   Златният пръстен, който на вид е изключително прост и по нищо не се отличава поне на пръв поглед, се оказва свързан по неразривен начин с цялата Средна земя. Това обаче е станало по начин, който съзнанието на Билбо е напълно неспособно да приеме. Причината за това е, че магическите способности на пръстена се простират далеч отвъд границите на нормалното съзнание. И така, предстои може би решаващият поход, който или ще освободи земята на джуджетата от тиранията на Смог, или ще я зароби трайно и завинаги. Всичко зависи от тактиката на Билбо и Гандолф Сивия. Сега, когато вече разполагат със скъпоценния пръстен, нещата по всяка вероятност ще се обърнат в тяхна полза. Смог може и да е зъл и безпощаден тиранин, но дори и неговата мощ не може да се сравнява с тази, която се излъчва от пръстена. Предстои ни да гледаме един невероятен филм от жанра фантастика, който определено е добро попадение.

Жанр: Фантастика ПриключенскиГледано: 53

Хобит