Игра на кодове

Сценарист: Греам Мур

                Режисьор: Мортен Тилдум

                В ролите: Том Гудман-Хил, Тъпанс Мидълтън, Рори Кинер,Марк Стронг, Матю Гууд, Чарлс Данс,Кийра Найтли, Бенедикт Къмбърбач, Хана Флин

 

   Във вълнуващата драма Игри на кодове сценаристът Греами Мур представя на зрителите си една ярка и забележителна действителна личност. Става въпрос за Адам Тюринг – мъж с английски произход. Той е гениален математик с изключителни способности, които убедително доказва в размирните години на Втората световна война. Енигма е машина от криптографски тип, която при това се счита за най-мощната и добра по своето време. Благодарение на нея немците непрекъснато осъществяват комуникация и предугаждат ходовете на противника. Единственият начин хегемонията на немците да бъде спряна, е да се разбият кодовете от машината. С тази задача се заема математикът и успява да я доведе до успешен край. Заслугата му е огромна не само за страната, но също така и за войната като цяло. Той успява да я съкрати с поне две години по мнението на анализаторите на събитията.

   Как обаче математикът успява да се справи с тази трудна и непосилно за повечето хора задача? По всяка вероятност той притежава познания и способности, за които никой не е в състояние да предположи. В крайна сметка е важен крайният резултат, а той е изцяло в полза на британското командване. Дори мощната машина Енигма се оказва безсилна пред гения на Алън, който разбива кодовете. Така една война, останала завинаги в историята и предопределила политическия живот на много страни, свършва две години по-рано. Кой знае какви са щели да бъдат последиците, ако Алън не се е намесил по-рано... Биографичната драма ни запознава с един гений, в ролята на когото се превъплъщава Бенедикт Къмбърбач. Той прави една от най-забележителните си роли в киното и завинаги записва името си до тези на останалите актьори от световна класа. Алън се оказва в основата на изхода от войната, а в резултат на притежаваните от него способности, немското командване е силно разклатено.

Жанр: ДрамаГледано: 252

Игра на кодове