Кутийковците

Премиера в България: 07.11.2014

Световна премиера: 26.09.2014

Сценарист: Ирена Бригнъл, Адам Пава, Алан Сноу

Режисьор: Антъни Стачи, Греам Енейбъл

Чийзбридж е градчето, в което се развива комичната история във филма Кутийковците. По своята същност градчето е викторианско и тъне в лукс и разкош, а най-апетитните видове сирена се намират там в големи количества. Кутийковците живеят непосредствено под павираните улици на града. Те са страховити същества, които нощем изпълняват по каналите и отмъкват най-скъпите неща за жителите на градчето – техните деца. Поне такива са вярванията на местните хора, които са се наплашили от кутийковците и силно ги мразят. Истината обаче е съвсем различна – всъщност съществата са истински добряци, които носят върху себе си кутии, откъдето произлиза и тяхното прозвище. След като при тях попада момчето Егс, те започват да го отглеждат като част от семейството си. Причината е, че момчето е сираче. По този начин той става част от тях, докато се гмуркат да събират изхвърлените на боклука електронни джаджи.

    Арчибалд Снечър е другият главен герой в анимацията. Той е злодей, при това опасен и страшен. Неговата цел е веднъж завинаги да унищожи подземните същества, които толкова дълго всяват страх в местните жители. Целта на Арчибалд е чрез унищожаването на добрите същества да бъде приет добре в обществото на град Чийзбридж. Научавайки за този план, за Кутийковците няма друг изход, освен да се обърнат за помощ към Егс и Уини – това е момиче, което е надарено с изключителен приключенски дух. Пред момчето и момичето стои нелеката задача да обединят двата воюващи лагера, разлюлени от сиренето. По своята същност анимацията е увлекателна история, в която преобладават комедията и визуалните ефекти. За съществата сиренето е най-голямата ценност, а смелчаците с квадратна форма всъщност не са злите същества, за които всички ги смятат. Ето защо те трябва да докажат на хората, че искат да живеят в мирни отношения с тях. Това обаче няма да е лесно, тъй като на пътя им стои Арчибалд. Той е твърдо решен да унищожи съществата и така да се превърне в герой в очите на другите.

   Освен с визуалните си ефекти и приключенски заряд, Кутийковците се характеризира и като една изключително забавна и интересна комедия. Защо всички смятат подземните същества за зли напасти, които нощем отвличат деца? Докато те просто безобидно ровят из боклука, на тях им се носи славата на истински престъпници. Благодарение на Егс и Уини обаче нещата скоро ще се променят в тяхна полза и тогава ще стане ясна истинската им същност. Бен Кингсли озвучава злодея Арчибалд, а с гласа на Уини се заема Ел Фанинг. Двамата озвучители също са на висота и поднасят на зрителите по неповторим начин репликите и диалозите във филма. Какви са всъщност Кутийковците? Защо всички ги мислят за лоши и възможно ли е заради сиренето нещата да станат необратими? На всички тези въпроси ще получат отговор зрителите, които изгледат анимацията. Макар и предназначена предимно за деца, тя определено може да се гледа и от всички възрастни, защото е отпускаща и разтоварваща.

 

 

 

 

 

Жанр: Комедия ДрамаГледано: 206

Кутийковците