Мистерия

Филми мистерия с пълно основание е любимият жанр на много хора. Често действието в тези филми се развива в малък град или друго населено място, където на жителите се случват странни и загадъчни неща. Много от филмите в жанра са правени по книгите на писатели, оставили трайна диря в тази сфера. Стивън Кинг е един от най-добре познатите автори на мистерии и ужаси, а доста от книгите му впоследствие са филмирани. Мизъри е една от най-запомнящите се творби на автора. Когато един писател претърпява злополука, той се събужда в непозната за него къща. Оказва се, че той е намерен от своята най-голяма почитателка, която чете книгите му. Впоследствие обаче става ясно, че тя няма намерение да го остави жив. Това е само един от филмите мистерия, който е изключително добре познат в световен мащаб. Сюжетите на продукциите са изключително разнообразни, което ги прави интересни за аудиторията и постоянно ги държи в напрежение. Масовите убийци в малкия град също често присъстват във филмите от жанра.

   Мистериите са любими на много хора. Те не само редовно гледат филмите от жанра, но също така четат и книги на същата тематика. Интересното при филми мистерии е, че почти никога не се знае кой стои зад мистерията. Зрителите редовно биват изненадвани от виновника, който през целия филм изглежда най-невинен и безобиден. За създаването на такива филми сценаристите често прибягват до услугите на писатели, които също събират доста информация за книгите. Най-важното за една мистерия е да държи зрителите в постоянно напрежение. Със сигурност те постоянно правят догадки за това кой стои в основата на мистерията. Независимо дали става въпрос за мистериозен убиец или заплашител по телефона, напрежението и динамиката в тези филми са често срещано явление. В други случаи пък сюжетът разказва за изчезването на хора, като през целия филм така и не става ясна причината. Едва в края зрителите се изправят очи в очи с виновника, който е замислил грандиозен план. Сред новелите с мистериозен характер заслужава да се спомене Десет малки негърчета на Агата Кристи, като книгата на писателката е екранизирана. Убийство в Ориент Експрес е книга от същата авторка, която също бива филмирана.

    Филми мистерия се характеризират с непредсказуем финал и перфектно измислен сюжет. Със сигурност се изисква много майсторство и професионализъм за създаването на такава продукция. Главните виновници за мистерията са мъже или жени, които са на различна възраст. Популярна мистерия е Отвличането на хлапето гений – написан от Мики Спилейн роман. Творбата му е филмирана, а сюжетът в действителност има мистериозен характер. Оказва се, че организатор на отвличането на детето е самото то. Тази и още много други мистерии са оставили трайна следа в жанра, който много хора харесват. Друга възможна сюжетна линия е мистериозната поява на човек, за когото се смята, че отдавна  е починал. Мистериите преди всичко впечатляват със спецификата на сюжета и с постоянните обрати в действието. По този начин често изглежда, че виновникът за мистерията най-после е разкрит. В следващия момент обаче зрителите отново са изправени пред загадка, която насочва предположенията в друга посока.