Нулевата теорема

Световна премиера: 02.01.2014
Сценарист: Пат Рашин
Режисьор: Тери Гилиам
В ролите: Бен Уишоу, Мат Деймън, Кристоф Валц, Тилда Суинтън, Дейвид Тюлис, Мелани Тиери, Лукас Хъджис

Ексцентричният и затворен в себе си компютърен гений Кохет Лен живее в диспотично-корпоративен свят и освен това страда от непрекъсната и постоянна екзистенциална тревога. Неговата роля е изиграна от Кристоф Валц – един от главните актьори във филма на Гилиам Нулевата теорема. Мистериозната управленска фигура, която дори няма име, а нарича себе си Мениджмънт, поставя на компютърния гений една едновременно интересна и много опасна задача. Под ръководството на въпросния Мениджмънт, изигран от Мат Деймон, Лен трябва да разкодира посланието, което се съдържа в нулевата теорема. Ако успее да бъде разгадана, тази математическа формула може да разкрие много важни неща. Те са свързани с човешкото съществуване и смисъла на живота като цяло. Дали Кохет Лен ще се справи лесно със задачата или работата му ще е сериозно затруднена?

    Кохет живее и работи в стар и изоставен параклис. По времето, когато вече работи над поставената му от Мениджмънт задача, той все по-често е посещават от млада и красива жена, която се казва Бейнсли. Освен нея, на гости на компютърния гений идва и Боб, който всъщност е син на Мениджмънт. Дали тези посещения са случайни или са пряко свързани с работата, която компютърният специалист върши в момента? Кохет има сериозни основания да мисли второто, защото посещенията на жената и момчето започват да стават все по-чести. Много скоро се разбира, че далеч не всички искат нулевата теорема да се разкодира. Всъщност редица влиятелни хора правят всичко възможно, за да съботират работата на Лен. Сега въпросът е какво ще прави той, след като вече е започнал разкодирането? Дали ако продължи да работи върху посланието на математическата формула, няма да се появи опасност за живота му? Може ли всъщност той да се откаже от работата или и Мениджмънт има свои планове и цели, които упорито преследва. Най-неочаквано геният се оказва приклещен от двете страни и трябва да намери възможно най-благоприятното решение. Това обаче няма да му е никак лесно.

   Какво е посланието, което се крие в Нулевата теорема? Дали то е толкова стряскащо и плашещо, че някои хора не искат да излезе на бял свят или причината за техния саботаж е от съвсем друго естество? Когато нещата опрат до смисъла на човешкия живот, всичко е възможно. Един компютърен гений получава задача от личност, която дори не назовава себе си по име. В същото време започват честите посещения на млада жена и момче. Всичко това се отразява пряко върху работата на Колет, който се намира в изключително неблагоприятно положение. Кристоф Валц и Мат Деймън правят забележителен успех със своите роли и превръщат филма в изключителна продукция. Какъв обаче ще е краят за всяка от двете страни и дали теоремата най-накрая ще се разкодира? Всичко това ще разберат онези зрители, които изгледат продукцията. Тя е вълнуваща и динамична, а в центъра на сюжета са личните цели и интереси на влиятелни хора.

 

Жанр: Трилър ДрамаГледано: 77

Нулевата теорема