Обща страст

Режисьор: Фредерик Обуртен

                В ролите: Жерар Депардийо, Сам Нийл, Тим Рот, Фишър Стивънс, Джемайма Уест, Томас Кречман, Серж Хазанависиус, Антонио Де Ла Торе, Мартин Джарвис, Джейсън Бари, Стивън Елдър, Пипо Делбоно, Андрю Френч, Шон Кемпиън, Ричард Дилейн, Никълъс Глийвс, Доун Брадфийлд, Конър Мюлен, Антъни Бърн, Антъни Хигинс и др.

 

   Много са по света хората, които са истински и запалени фенове на футбола. Без никакво съмнение това е играта с най-голяма популярност в целия свят. Тя се практикува и в държави, които не могат да се похвалят с толкова силни първенства. В документалната драма Обща страст с участието на Депардийо и цяла плеяда от актьори, режисьорът Обрутен ни предлага уникалната възможност да се върнем в началните години на 20-ти век. Именно тогава се поставят основите на известната федерация ФИФА, която продължава успешното си съществуване и до наши дни. Как обаче се стига до нейното основаване и дали осъществяването на една мечта е коствало много?

   Трима мъже са водени от общата си цел да превърнат футбола в Сила, Надежда и Единство. Става въпрос за Сеп Блатер, Жоал Хавенлаш и Жюл Риме. Те полагат началото на една нова структура, която започва да функционира със свои собствени правила, ред и ръководство. И независимо че продукцията е като цяло силно критикувана от работещите в тази област на киното поради огромния бюджет и съмнителната истинност на някои от събитията, този филм е истинска емблема за целия футболен свят. Със създаването на ФИФА започва и първото световно първенство. То се печели от Уругвай – страната, в която се провежда. За всички нас ще е повече от интересно да проследим историята на футболните финали и да наблюдаваме репортажите и очерците за тях. Също така всеки от тримата ще говори за своето виждане за федерацията и за още много други неща. Който обича футболът и редовно следи първенствата, задължително трябва да изгледа Обща страст и да стане свидетел на сюжетното развитие.

Жанр: Документален ДрамаГледано: 141

Обща страст