Път към Палома

Световна премиера: 12.04.2014

Сценарист: Джейсън Момоа, Робърт Молоан, Джони Хиршбейн

Режисьор: Джейсън Момоа

В ролите: Джейсън Мома, Уес Стъди, Майкъл Реймънд-Джеймс, Джил Уагнер, Лиза Бонет, Сара Шахи, Крис Браунинг

Независимата продукция Път към Палома е изцяло режисирана от Джейсън Момоа. Същият се нагърбва както с написването на сценария на филма, така също и с изиграването на главната роля. Основната сюжетна линия се върти около историята на Робърт Уолф, който е член на индианското племе мохаве. С течение на времето Робърт се е превърнал в беглец, който от много дълго време не се е прибирал у дома. В продължение на шест месеца той не е стъпвал на родна земя и сега най-после иска да се прибере вкъщи. Дали обаче това е възможно или вече са се случили неща, които никога няма да му позволят да стане пълноправен член на племето Мохаве? Именно това ни разказва филмът на Момоа.

   По думите на самия Момоа неговият филм е изцяло вдъхновен от историите на писателя Джек Керуак. Той е автор на прочутия роман по Пътя. Също така Момоа споделя, че като допълнително вдъхновение освен Керуак, са му послужили и два от любимите филма. Това са съответно Пет леки пиеси и Историята на Стрейт. Целият филм – сюжета и разказваната в него история – са препратка към жанра, известен в света на киното като роуд филми. Какво ще ни донесе този филм – позитивни или негативни нагласи? Един индианец дълго време не е стъпвал на родна земя и когато най-накрая решава да се прибере, се оказва, че това май ще е доста трудно. През какви изпитания ще премине Робърт Уолф и струва ли си да бъде извървян пътят към Палома? Ще успее ли той да стане отново член на мохаве – племето, на което принадлежат всички от неговия род? По един забележителен и едновременно вълнуващ и увлекателен начин Момоа ни отнася в света на индианците, където едно бягство от дома може да се донесе сериозни последици за виновника. За да разберат какво ще се случи с главния герой, зрителите на всяка цена трябва да изгледат филма.

   Джейсън Момоа успява да създаде напълно независим и много качествен филм. Историята на индианеца Робърт Уолф няма начин да не развълнува и разтърси огромния брой почитатели на роуд филмите. Всеки от тях, добре запознат с романите на писателя Керуак, може би вече има поне обща представа за сюжета на филма. Въпреки всичко обаче няма как да предвидим края на историята, ето защо тя трябва да се гледа. Дългият път към дома на един индианец може да му коства много повече, отколкото самият той е предполагал. Дали отсъствието му в продължение на цели шест месеца е било наложително или той просто е избягал без да има основателна причина да го прави? Най-важно е обаче следното – ако се завърне в родния дом благополучно, как ще гледат на него останалите от племето мохаве. Няма ли в техните очи той да е дезертьор и предател, за когото не бива да има прошка или те ще го приемат като разкаял се грешник?

 

Жанр: Приключенски ДрамаГледано: 141

Път към Палома