По-добрите ангели

Световна премиера: 18.01.2014

Сценарист: А. Дж. Едуардс
Режисьор: А. Дж. Едуардс

В ролите: Уес Бентли, Даян Крюгер, Джейсън Кларк, Брит Марлинг, Лола Кук, Камерън Митчел Уилямс

Биографичният филм на режисьора Едуардс По-добрите ангели ни отвежда в ежедневието на американския щат Индиана в първите години на 19-ти век. Годината е 1817-та и все още не са заглъхнали напълно отзвуците на втората война за независимост, от която американската държава все още се възстановява. Мъжете и жените не живеят както днес в луксозни къщи, а в колиби от дърво. По улиците не присъстват обичайните километрични автомобилни задръствания, шума от клубове и дискотеки, а вместо тях хората имат проблеми с мизерията и тежките болести. Трудно е за много хора да си представят Америка такава, но всъщност истината е точно тази. В такава обстановка е принуден да израсне един от бъдещите американски президенти Ейбръхам Линкълн, върху живота на когото се фокусира продукцията.

  Тя обаче не е свързана главно с изявите му на политическата сцена, а набляга на три години от детството му. В смутните години след втората война за независимост положението в страната е тежко и напрегнато. Все още малко дете, Линкълн е далеч от далновидния и проницателен политик, в който ще се превърне в бъдеще. Засега той е дете като всички останали, което неизменно изпитва трудностите на тежкия и непосилен живот. Филмът определено ще представлява интерес за всички, които се интересуват подробно от живота на Линкълн и от американската история като цяло. В него не са пропуснати и най-значимите събития,които завинаги променят живота на президента. Освен поглед върху семейното и приятелското обкръжение на Линкълн, филмът дава на зрителите възможност да научат и за двете събития, белязали съдбата му. Едното от тях е свързано с двете най-важни жени в живота на Линкълн. Другото е личната трагедия, която няма как да бъде забравена. Какъв е бил един от най-известните американски президенти като малък? Как е понасял трудния и на моменти непосилен живот в Индиана в годините, когато Америка е била прекалено слаба? Днес тя е велика страна с много ресурси и власт, но само допреди 200 години нещата са били съвсем различни.

   Със сигурност филмът ще допадне на ценителите на стойностните биографични филми. По-добрите ангели е именно такъв и с пълно основание може да се определи като един от най-добрите в жанра за настоящата 2014 година. Благодарение на него всички зрители имат уникалната възможност да надникнат в живота на жителите на Индиана и трудностите и проблемите, които непрекъснато и всеки ден са се изпречвали пред тях. Голяма част от хората всъщност са често на прага да рухнат, което е естествено предвид тежките заболявания и трудните условия за живот. В такава среда расте и човекът, в чийто ръце един ден ще премине управлението на собствената му страна. Дали управлението му е повлияно от тежкия живот, който е принуден да води като дете? Вероятно този филм може да даде отговор на въпроса, за който по всяка вероятност много хора не се замислят чак толкова често.

Жанр: БиографиченГледано: 97

По-добрите ангели