Последният оцелял | The lone survivor

Режисьор: Питър Бърг
Сценарист: Питър Бърг
В ролите: Марк Уолбърг, Ерик Бана, Бен Фостър Александър Лудвиг, Емил Хирш

Премиера в България: 11.04.2014

Филмът по бестселъра на Ню Йорк Таймс разказва една истинска история за героизъм, приятелство, издържливост и много смелост. Това е филм за невероятната история на четирима тюлени от военноморските сили на САЩ. Те са изпратени на тайна и много опасна мисия, свързана с премахването на висш офицер от редиците на Ал Кайда. Те обаче скоро попадат в смъртоносния капан на враговете, заложен им навсякъде из планините на Афганистан. Така групата се оказва изправена пред невъзможно морално решение, като освен това е напълно изолирана и безпомощна. Четиримата са плътно обградени от многократно превъзхождащите ги в числено отношение талибани, които са готови за война.Ще оцелеят ли четиримата смели мъже, които трябва да разчитат единствено на себе си или ще загинат в неравностойната битка с врага? Този филм на всяка цена трябва да се гледа.

   Войникът от американската армия Маркъс Латрел е изпратен с още трима души персонал към провинциален афганистански район. Мишената им е Адман Шад, който трябва или да бъде убит, или поне заловен. Малко след като пристигат на територията обаче, четиримата попадат в клопката на талибаните. Освен че са много повече от тях, за четиримата няма друг изход, освен да разчитат на себе си. Как ще завърши изключително неравностойната битка, в която силите на талибаните са не само многобройни, но и отлично познават планинските райони. Твърде скоро очакваното се случва – с изключение на Латрел, останалите от екипа му са избити. Когато като подкрепление е изпратен хеликоптер с още осем войника, той бива свален от оръжията на терористите. Латрел оцелява, но за това отй дължи много на група афганистански селяни. Те в продължение на дни го крият в своите домове и му оказват необходимото съдействие благополучно да напусне района. Този филм е не просто военен екшън, в който се сражават силите на Афганистан и Америка. Прди всичко продукцията проследява живота на четирима мъже, изпратени на смъртоносна мисия. Приятелството и героизмът характеризират в пълна степен филма на Бърг, в който само един от общо четиримата тюлени има щастието да се завърне в родината си.

   Защо всъщност четиримата остават изолирани и без никаква подкрепа? Кое е по-важно за техните началници – залавянето на врага в замяна на техните животи или преди всичко оцеляването на собствените кадри? Изглежда, че именно първото вълнува повече хората, изпратили тюлените на опасната мисия. Сега, когато всички от екипа му са мъртви, той трябва да оцелее сам на място, където смъртта е неотлъчно по петите му. Криейки се в домовете на селяните и разчитайки много на тяхното доверие, той в крайна сметка напуска опасния провинциален район. За него практически обаче няма повод за радост. Тримата му верни приятели са убити от врага, който ги превъзхожда многократно. Дали Лътрел ще търси отговорност от своите началници или просто ще се моли всеки ден за душите на тримата убити тюлени? В този филм ясно са показани най-силните страни от човешкия характер като чест, доблест и героизъм.

 

 

 

 

 

 Още филми: http://onlain-filmi.com/posledniat-otselal