Райът съществува

Световна премиера: 16.04.2014
Сценарист: Крис Паркър, Лин Винсент
Режисьор: Рандал Уолъс
В ролите: Али Татарин, Джейкъб Варгас, Грег Киниър, Кели Райли, Нанси Сорел, Конър Корам, Кендес Смит

Филмът на Рандъл Уолъс Райът съществува е вдъхновен от действителни събития. Той е несъмнено много добре познат на зрителската аудитория. Режисьорът е автор на две хитови продукции, завинаги оставили трайна диря в света на киното. Става въпрос за Пърл Харбър с участието на Бен Афлек и Смело сърце – една от най-запомнящите се роли на Мел Гибсън. Филмът се фокусира върху живота на един баща от провинцията. Той е изправен пред най-сериозното предизвикателство в живота си, свързано с разказването на една история. Тя обаче е наистина необикновена и има голяма вероятност много хора да не повярват в нейната достоверност. Също така е повече от вероятно някои да сметнат бащата за напълно луд. В какво се състои всъщност историята и защо бащата толкова дълго се колебае, преди да вземе решение.

  Историята, която бащата възнамерява да разкрие пред света, му е разказана от собствения син. Грег Киниър е в ролята на Тот Бърло и за тази своя роля актьорът е номиниран за престижната награда Оскар. Неговият невръстен син Колтън твърди, че е видял рая. Това е станала по време на тежка животоспасяваща операция, на която детето е било подложено. Напълно убеден в истинността на това, което е видял, невръстният малчуган разказва пред своите роднини нещата, които е видял по време на пътешествието си. Детето подробно описва събития, на които е станало свидетел. Въпреки че по време на това пътуване момчето е било в безсъзнание, то е повече от сто процента убедено, че райът съществува. Дали обаче твърденията му ще се приемат сериозно и от останалите хора или те просто ще отминат тези твърдения с насмешка и немалко ирония? Как ще реагира бащата на твърденията на сина си – ще ги приеме ли за достоверни или и той накрая ще се отметне? Това едва ли ще се случи, защото все пак като истински родител ще предпочете да застане твърдо зад сина си. И така, една история, която ще разкрие в детайли какво има в рая.

   Твърде объркан от създадената ситуация, Тод е принуден да обърне по-сериозно внимание на сина си. Това, което той казва, в действителност може да е самата истина. Също така обаче не бива да се подценява и другата възможност – че в резултат на силната упойка детето просто е сънувало неща, които мисли за истински. Останалите жители от малкия провинциален град няма как да останат безпристрастни към подобна история и съвсем естествено любопитството им започва да расте. Райът съществува – едно твърдение, което не всеки е способен да защитава. Едно малко момче обаче разказва за своето пътешествие и за нещата, на които успява да стане свидетел. Така то бързо се превръща в главната атракция в града, в която очите на всички местни жители са вперени. Ще разкрие ли бащата тази история и най-важното – как ще се приеме тя от останалите хора? Отговорите на тези въпроси стават ясни след края на филма.

 

Жанр: ДрамаГледано: 285

Райът съществува