Само любовниците остават живи

Сценарист: Джим Джармуш
Режисьор: Джим Джармуш
В ролите: Том Хидълстън, Тилда Суинтън, Мия Вашиковска, Джон Хърт, Антон Йелчин, Слиман Дейзи

Джим Джармъш е безспорна икона в американското кино. Сега той насочва усилията си към вампирския жанр, като предлага на вниманието на зрителите своята продукция Само любовниците остават живи. Изтънченост, ерудираност и на моменти много сарказъм – така накратко може да се охарактеризира стила на Джармъш. Той остава верен на него и в тази своя продукция, сюжетът на която е изключително интересен и вълнуващ. Макар и от жанра фантастика и с вампири за главни герои, филмът се доближава до онези проблеми, които имат всички обикновени хора. Упоителният нощен свят е обиталището на героите от филма, които са предимно отдадени на своята саможивост вампири. Какъв е техния живот – добър или лош – зрителите ще разберат когато изгледат филма. Той обещава да е интересен и вълнуващ, което е типично за сценарист и режисьор от ранга на Джармуш.

   Преди много векове вампирите са преживели хиляди неща, но сега просто искат да изживяват на спокойствие вечният живот, с който са надарени. Необщителната по характер и изключително напомняща Дейвид Бауи по външен вид рок звезда Адам има едно единствено желание. Той държи феновете му да го оставят на спокойствие, за да може да композира. Ева пък е неговата любима, която оставя най-близкия си приятел Кристофър Марлоу. Заедно с Адам двамата искат да скитат безцелно  по света и да се радват на моментите, когато са заедно. Ева желае да бъде с Адам в неговото студио, което се намира в предградията на щата Детройт. Важен акцент във филмите на Джармуш е музиката  и той и в този случай не я подценява. На фона на качествен саундтрак той разказва своята вампирска история, която със сигурност ще развълнува зрителите. За почитателите на света на вампирите той е не само изпълнен с кръв и насилие, но и със силни чувства като любов, самота, приятелство и разочарование. Какви са по природа Адам и Ева? Дали са вампири, които разсъждават като хора или хора, разсъждаващи като вампири? Двамата искат да са заедно, но трябва да си извоюват тази привилегия.

   Освен с вечен живот, двамата главни герои имат честта да познават редица известни личности в сферата на изкуството. Сред тях са поетите Байрон и Шели, физикът Коперник и дори Чарлз Дарвин. Дали тези познанства са полезни за тях и именно това ги отличава от останалите вампири? Или в крайна сметка те няма да се възползват пълноценно от възможността да общуват с едни от най-интелигентните хора на света? Това е само една от загадките, които разкрива сценаристът в своята продукция. Зрителите имат шанса да се насладят на великолепен филм, който макар и да спада към категорията на ужасите, е по същността много човешки и  хуманен. Адам и Ева са първите хора – какво ли цели Джармуш, като кръщава героите си именно по този начин? Не прави ли намигване към началото на света, който е създаден от Бог, а първите му жители са именно Адам и Ева?

 

 

 

Жанр: УжасиГледано: 5

Само любовниците остават живи