Сценична клопка

Сценарист: Деймиън Шазел
Режисьор: Eудженио Мира
В ролите: Ди Уолъс-Стоун, Алън Лич, Алекс Уинтър, Тамсин Егертън, Кери Бише, Джон Кюсак, Илайджа Уд, Дон МакМанус, Стефани Гарвин

Илайджа Уд и Джон Кюсак са главните действащи лица в този изключително напрегнат трилър на тандема Мира – Шазел. В основата на сюжета стои млад и обещаващ пианист, който най-неочаквано и за него самия е принуден да се бори за живота си. Това става по време на концерт, който се провежда след като Том Селзник е слязъл за известен период от сцената. В ролята на пианиста зрителите ще видят Илайджа Уд, който прави забележителна и запомняща се роля. След като в продължение на пет години той не е изнасял нито един концерт, сега за него е важно да се представи на необходимата висота. Той обаче дори не подозира колко в действителност е важно доброто представяне. Селзник научава, че от това зависи животът му и този на неговата съпруга.

    Преди пет години изпълнението на Селзник пред публика се проваля заради неговото притеснение. Сега, когато повече от всякога има повод да се притесни, той трябва да остане напълно спокоен и трезв. На страниците на своите ноти Селзник открива послание, което представлява директна заплаха към него  и съпругата му. Той разбира, че ако концертът не мине добре и публиката не го аплодира бурно, това ще е последното му свирене в живота? Кой е въпросният извършител на този тормоз и какви са мотивите му да има зъб на Селзник. Ема и той са поставени на сериозно изпитание, за което тя дори не подозира. Има ли някаква вероятност да е станала грешка или краят на Селзник е много по-близо, отколкото той очаква? Пианистът ненадейно попада в сценична клопка, за измъкване от която няма много пътища. Той на всяка цена трябва да свири по начин, който досега не е успявал. В противен случай това наистина ще бъде последният му концерт, след който той просто ще бъде убит от неизвестен извършител. Възможно ли е концертът да мине добре, когато над главата на пианиста е надвиснала такава гилотина? Няма ли точно това да го панира съвсем.

   Селзник разполага с малък микрофон, който го свързва директно с човека, който му отправя смъртните заплахи. В резултат на тези заплахи за Том има само един изход – да продължи концерта, сякаш нищо не го притеснява. Това представление може да е последното в буквалния смисъл, но също така може и да спаси неговия живот. Ще издържи ли пианистът на огромното напрежение и паниката, която в подобни моменти е неизбежна? Дали това ще е краят на един музикант и неговата съпруга или след концерта той ще си осигури спокоен живот? Всичко това става ясно в култовия трилър с участието на Илайджа Уд и Джон Кюсак. Двамата са невероятен тандем във филма и успяват по най-добрия начин да влязат в своите роли. За един пианист това е концертът на живота му. За анонимният глас, който отправя заплахите, това е може би просто поредното престъпление, тъй като убийствата са неделима част от ежедневието му.

 

 

 

Жанр: ТрилърГледано: 77

Сценична клопка