Ужаси

Жанрът филми на ужасите е един от най-гледаните в световен мащаб. В тези продукции обикновено се разказва за чудовища или вампири, които сеят разруха в големи градове и други населени места. Много са сериалите и филмите от жанра, които в наши дни са добре познати на аудиторията. Във филмите главните герои са зли същества, които си избират жертви сред обикновените хора. Характерно за продукциите от този жанр са чудовищата с маски и страховити лица, които обикновено издебват жертвите си нощем. Независимо дали са малки деца или възрастни хора, те биват убити. По този начин чудовищата се захранват с кръвта им и отново са готови за подвизи. Филмите на ужаси често се правят по романите на писатели, които пишат в тази сфера. Имената на Стивън Кинг и Алфред Хичкок са едни от най-известните. И двамата имат романи, които са филмирани и впоследствие стават световни бестселъри. Птиците и То са два от филмите, правени съответно по романи на Хичкок и Кинг.

    В наши дни създаването на филми на ужасите продължава с пълна сила. Дневниците на вампира е популярен сериал от жанра, който буквално се гледа от хората по целия свят. Други филми като Здрач също оставят трайна диря в света на киното. Правен по книга, филмът разказва за млада влюбена двойка. Момичето обаче е вампир и поради това е постоянно преследвано от своите врагове. Този филм, макар и със сюжет на продукция на ужасите, отправя и други послания към зрителите. Впрочем в тези филми чудовищата често са добри и търсят пътища към мирно съжителство с хората. В основни линии обаче един филм на ужасите предлага на зрителите добре познат сюжет. В населено място върлува чудовище, върколак или вампир. То обитава канали и шахти или пещери, в които отвлича жертвите си и ги убива. Независимо че често филмите са еднообразни по отношение на сюжета, вампирите и чудовищата са с различен облик. Освен това интересното при тези филми са характерите на злодеите. Много от тях водят човешки живот през деня, но с настъпването на нощта чудовището в тях излиза на бял свят.     

    Премиерите на филми на ужасите се очакват с истински интерес от почитателите на жанра. Всички те могат да гледат трейлърите, които се публикуват във видео платформите онлайн и сайтовете за филми. Макар че повечето трейлъри са не повече от три минути, те дават достатъчно ясна представа относно сюжета на предстоящия филм. Също така клипчетата показват имената на главните герои и най-паметните сцени от продукцията. Филмите на ужаса невинаги се приемат насериозно от аудиторията, защото голяма част от зрителите не могат да приемат фантастиката като жанр. Всъщност тези филми представляват интересен поглед, показвайки ни злото в нова светлина. То приема фирмата на чудовища-убийци, които непрекъснато са жадни за кръв. Когато накрая най-после злото същество бъде убито, над населеното място изчезва постоянната заплаха и страха на хората. Филми като То на Стивън Кинг и Годзила са едни от най-популярните филми на ужасите. Годзила има различни версии, всяка една от които представя чудовището в нова светлина.